Het kiezen van een vervolgopleiding – een stappenplan

Een vraag die mij veel bezig houdt, is wat ik later wil worden als ik groot ben? Want hoe bereid je je voor op wat komt na je studie, als je nauwelijks nog begonnen bent met studeren?

 

En misschien is “groot” het verkeerde woord. Want groter dan 167 centimeter zal ik helaas niet meer worden.
Maar met groot bedoel ik eerder als ik ben afgestudeerd (over 3 jaar al!!). Dat klinkt nog lang, is het niet.
Hoe bepaal je nu al, wat je over 3 jaar voor de rest van je leven wilt doen?

 

Het probleem binnen de geneeskunde is dat hoe langer je wacht met kiezen, hoe minder plekken er voor jou beschikbaar zijn.
Iedere dag dat je wacht, is er iemand van je medestudenten die weer iets extra’s op zijn CV zet, binnen dat betreffende vakgebied. Iemand die connecties legt, iemand die net dat stapje extra doet om die vervolgopleiding te krijgen. De kruiwagen maakt om binnen te komen als aios. Klinkt hard, is wellicht overdreven, maar vaak voelt het zo. Niet alleen ik ervaar dit zo, maar ook mijn medestudenten hoor ik hier regelmatig over.

Dit betekent dus eigenlijk dat je als geneeskunde student (of in mijn geval, als A-KO student) nog voordat je co-schappen gaat lopen al connecties hebt liggen en onderzoek hebt lopen, nog voordat je enig idee hebt wat specialisme X nou eigenlijk precies doet. Lastig, ja; onmogelijk? nee. Ik heb een klein stappenplan “bedacht” vanuit mijn eigen ervaring. Ik zou willen dat iemand mij dit had verteld toen ik begon aan mijn eerste jaar als A-KO student, maar ik heb het helemaal zelf “bedacht”.

Stap 1: Snijdend, of toch niet?

Wil je een snijdend of niet snijdend specialisme gaan uitoefenen? Als je hier al een antwoord op kunt geven vallen er al een hele hoop specialismen af. Weet je dit nog niet, niet getreurd, stap 2 is er om je verder te helpen bij het kiezen van een vervolgopleiding.

Stap 2: Veldonderzoek

Ik heb makkelijk praten, want ik wist vanaf het begin precies welke kant ik op wilde na mijn studie. Maar ook ik twijfelde “wat als een ander vakgebied hét vakgebied voor mij blijkt te zijn”? Voor alle studenten die diezelfde twijfel hebben: get out there! Trek de stoute schoenen aan en mail allerlei specialisten of je een dag mag meelopen. Je kunt zoveel leren van kijken en bestuderen alleen. Ik heb afgelopen jaar best een aantal keren meegelopen met verschillende specialismen (dermatologie, longgeneeskunde, spoed eisende hulp, cardio-thoracale chirurgie, cardiologie, plastische chirurgie) en zelfs tijdens deze redelijk korte dagen werd mij al snel duidelijk wat ik wel en niet leuk vond bij verschillende vervolgopleidingen. (Ps; BYOWC = bring your own white coat).

Stel vragen (hoe ziet een dag eruit, draai je veel diensten in specialisme X, hoeveel opleidingsplekken zijn er voor deze vervolgopleiding per jaar, moet je een PhD hebben om binnen te komen, hoe is de baankans als je klaar bent als AIOS, etc). Zorg dat je voor jezelf een beeld hebt wat je wilt. Wil je eerst nog promoveren? Wil je diensten draaien (onregelmatig, bereikbaarheidsdiensten, altijd of nooit?). Ook al weet je nog niet welke kant je uiteindelijk echt op wilt, dat soort dingen geven je een helder beeld over welke specialismen nog over blijven. Als je geen diensten wilt draaien is het bijvoorbeeld geen goed idee om SEH-arts als droom te hebben.

 

Stap 3: Doe. Onderzoek. Naast. Je. Studie.

I can’t stress this enough. Zelfs al doe je onderzoek bij specialisme X en wil je over 4 jaar toch specialist Y worden, geeft niet. Onderzoek staat goed op je CV. Maar niet alleen dat, je leert er zo ontzettend veel van! Tijdens mijn bachelor heb ik onderzoek gedaan bij humane biologie, waar ik geleerd heb om een Q-PCR te doen, RNA isolatie en het kweken van cellen. Gaat iemand mij ooit nog vragen hoe het nou zat met ApoA-1 gen expressie van HepG2 cellen? Beslist niet (ik hoop ook van niet want ik denk niet dat ik daar nog antwoord op kan geven), maar het zijn wel de lab-ervaring en lab-technieken die ik geleerd heb, die ik niet meer vergeet. Stap 3 is dus eigenlijk: mail specialisten, vraag of je kunt meedoen aan onderzoek. Er is genoeg.

 

Stap 4: Sit back, relax & enjoy the ride

Ja, dit klinkt als een weggevertje he? Maar om maar even met meer clichés te komen: je bent maar 1x jong. Je studeert maar 1x.  Probeer dus niet vanaf dag 1 je al zorgen te maken over wat er gebeurt ná je geneeskunde opleiding, maar focus je ook op het proces zelf. Geniet ervan, nu het nog kan. Voor je het weet, ben je bezig met je vervolgpleiding.

 

En als je het echt niet meer weet is er deze flow-chart voor je:

 

PS; als je later een grote stoere specialist bent,  verwacht ik op zijn minst korting op mijn behandeling als je hulp hebt gehad van mijn stappenplan 😉

One Comment

  1. Heel interessant!
    Al ben ik dan helemaal niet ‘into’ geneeskunde, maar een (bijna) 6vwo scholiere, gezondheidszorg heeft me wel altijd heel erg geboeid. Ik wilde altijd dokter worden, maarrrr… natuurkunde en scheikunde was echt absoluut niet mijn talent, en dus viel geneeskunde een beetje af (want: profiel N&G en N&T lukte niet). Nu zit ik er toch wel heel erg over na te denken om volgend jaar ook gezellig naar het zuiden te komen, voor gezondheidswetenschappen.
    Alleen al die twijfels zijn lastig… want juist hetgeen wat ik zo interessant vind (biologie) is ook hetgeen waar ik het minst goed in ben. En ik heb geen zin in een carrière in beleid en management, maar wil lekker met mensen werken.
    Anders wordt het verpleegkunde. Twijfeldetwijfel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *